Ben Affleck screent ‚Air‘ voor het eerst op SXSW – The Hollywood Reporter


Ben Affleck vertoonde de wereldpremière van zijn nieuwe film Lucht op South by Southwest Film & TV Festival in Austin op zaterdag en maakte snel duidelijk hoe graag hij wilde dat zijn Amazon Studios-project zou slagen.

„Vanavond is de belangrijkste avond van mijn professionele leven“, verklaarde Affleck vanaf het podium, terwijl hij enkele zelfspotte verwijzingen maakte naar eerdere projecten die niet erg populair waren. “Dit is een optimistische, hoopvolle film over mensen. Dus ik kan me niet verschuilen achter een auteur zijn – [as if to say] ‚je hoeft mijn film niet te begrijpen.‘ I Echt ik hoop dat je het leuk vindt … Dus geen druk, maar het is allemaal aan jou.

Affleck regisseerde en speelt mee Lucht, een biografisch drama over Nike’s revolutionaire creatie van de Air Jordan-schoenlijn. Te oordelen naar de reactie van het premièrepubliek, hoeft Affleck zich geen zorgen te maken over de ontvangst – de film en zijn cast vol scènedieven kregen een uitbundige ovatie. Lucht speelt Matt Damon als de Nike-manager die Michael Jordan contracteerde voor zijn eerste sneakerdeal. Affleck speelt Phil Knight, CEO van Nike, en in de film spelen ook Viola Davis, Jason Bateman, Marlon Wayans, Chris Tucker en Chris Messina.

Damon noemde zijn rol – en hereniging met zijn ‚beste vriend‘ en oude medewerker Affleck – ‚de beste baan die ik ooit heb gehad‘.

“Ik kwam elke dag opdagen en had vijf tot zeven [script] pagina’s om tegengestelde acteurs als deze te doen, het was belachelijk, ‚zei Damon. “Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad. Ben en ik – vanaf het moment dat we lezen [Alex Convery’s] script tot de laatste versie die we in de bewerking hebben gemaakt – het was gewoon absoluut genieten.

Davis – die Affleck ‚de beste acteur die ik ooit heb gezien‘ noemde – sprak over wat het spelen van Jordans beschermende, zakelijk onderlegde moeder Deloris voor haar betekende. “Deloris en mijn moeder zijn geboren in een generatie mensen wiens dromen hun kinderen waren. Het is de hoogte van Jim Crow. Het is het toppunt van zwarte mensen die te horen krijgen dat hun dromen er niet toe doen. Tot nu toe is het een soort wonder dat ze dat grote visioen voor haar zoon heeft en het van harte gelooft. Het was een eer om Deloris te spelen.”

Bateman leek verbluft door de reactie van het publiek op de film: „Ik kon de hoeveelheid geschreeuw en geschreeuw niet geloven.“ [during the screening],“ hij zei. “Wat Ben en Matt met dit verhaal hebben kunnen doen… het is een Amerikaans zakenverhaal en ze hebben er een rockshow van gemaakt. Ze waren op de een of andere manier in staat om te versterken wat Michael Jordan voor ons allemaal betekent – wat al het toppunt van grootsheid en opwinding was. Ik zal nooit meer op dezelfde manier aan Michael Jordan of Air Jordans denken vanwege wat Ben met deze film heeft kunnen doen, en dat soort gevoel creëren dat we allemaal net hadden.

In een nogal gedurfde creatieve keuze wordt Jordan zelf niet rechtstreeks in de film getoond, wat volgens Affleck een poging was om te voorkomen dat een acteur een meer dan levensgrote levende legende zou nadoen die het publiek al zo vertrouwd was. „Het is onmogelijk dat ik ooit een publiek zou vragen te geloven dat iemand anders Michael Jordan was“, zei hij. „Wat eerlijk gezegd uit mijn eigen belang was, omdat ik wist dat het de film zou vernietigen.“ Hij voegde er ook aan toe: “Dit is geen documentaire. Dit is niet bedoeld als de absoluut perfecte geschiedenis van wie wat deed en wat zei … alle fouten in de film zijn van mij.

Affleck zei dat hij de film aan de echte Phil Knight had laten zien, „en halverwege besefte ik dat dat misschien een gigantische vergissing was“, gezien de manier waarop de film de mede-oprichter van Nike enigszins satiriseert. „Maar mensen houden ervan om de baas voor de gek te houden, dat maakt deel uit van de cultuur op de werkvloer“, zei hij. „Het is bekend dat ik af en toe in een meme voorkom.“

Dat gezegd hebbende, zei hij dat hij contact met Nike en zijn leidinggevenden vermeed tijdens de ontwikkeling en productie van de film. „Ik wilde geen enkele communicatie of contact hebben of iets van Nike accepteren, omdat ik niet beschuldigd wilde worden van het maken van propaganda of een commercial of het veranderen van iets om bij hen in de gunst te komen.“ Toch is het moeilijk voor te stellen dat Nike niet blij zou zijn met de extreem positieve presentatie van zijn bedrijf in de film.

In De Hollywood-verslaggeverIn het huidige coverstory-profiel van Affleck vertelde de acteur-regisseur over de film en hoe hij het regisseren van een film benaderde waarin het Amerikaanse bedrijfsleven de zwarte cultuur kruist. „Ik zou geen film maken met als centraal uitgangspunt de toe-eigening van de zwarte cultuur voor winst door blanke Amerikanen“, zei hij. “Dat is niet mijn film om te maken. Ik vertel een verhaal dat gaat over een combinatie van dingen, en dit is er één aspect van. Ik ga het niet weglaten, omdat het weglaten het gebrek aan respect alleen maar groter zou maken. Wat ik ga doen, is praten met mensen die het beter begrijpen dan ik en die me kunnen helpen het in een context te plaatsen, en dat was [costume designer] Karel [Antoinette Jones], dat was Viola. Chris [Tucker], hij gaf me monologen, hij gaf me scènes, en het was heel organisch. En daarom dacht ik: ‚Ik wil dat Chris ook als schrijver wordt betaald. Ik wil heel duidelijk zijn dat hij een bijdrage levert aan deze film.’”

Lucht zal de eerste film van Amazon zijn die in de bioscoop wordt uitgebracht zonder gelijktijdige release op Prime Video. De film komt op 5 april in de bioscoop.Schreibe einen Kommentar